
Ελένη Χαραλαμποπούλου
PGDip, MSc, MA
Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος

Υπηρεσίες για παιδιά και εφήβους

Δυσκολίες με τις οποίες μπορώ να βοηθήσω παιδιά και εφήβους
-
αγχώδεις διαταραχές (γενικευμένο άγχος, φοβίες, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, άγχος αποχωρισμού, κοινωνικό άγχος)
-
κατάθλιψη
-
αυτοτραυματισμός, αυτοκτονικότητα
-
δυσκολία στην διαχείριση συναισθημάτων και σχέσεων
-
απώλεια και πένθος
-
δυσκολίες στο οικογενειακό περιβάλλον (πχ διαζύγιο, έντονες αλλαγές, προβλήματα υγείας και ψυχικής υγείας γονέων)
-
ψυχολογικές δυσκολίες σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές ή/και μαθησιακές δυσκολίες
-
ψυχολογικές δυσκολίες σε παιδιά με χρόνια προβλήματα υγείας (πχ κυστική ίνωση, άσθμα, διαβήτη, καρκίνο) κι αναπηρίες
-
τικ
-
προβλήματα συμπεριφοράς
-
δυσκολίες ύπνου
-
δυσκολία προσαρμογής στο σχολείο και σχολική άρνηση
-
παραβατικότητα
-
εξαρτήσεις (πχ ουσίες, βιντεοπαιχνίδια)
-
διαταραχές πρόσληψης τροφής
-
δυσκολίες σχετικές με την εικόνα του εαυτού
-
δυσκολίες με αυτοεκτίμηση κι αυτοπεποίθηση
-
θέματα ταυτότητας και ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης
-
δυσκολίες που σχετίζονται με τραυματικές εμπειρίες
Ψυχοθεραπεία με παιδιά κι εφήβους
Τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν δυσκολίες προσαρμογής και διαχείρισης συναισθημάτων και καταστάσεων από τη βρεφική ηλικία. Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να επηρεάσουν όλοι τις εκφάνσεις ζωής των παιδιών (σπίτι, σχολείο, φιλίες, ενδιαφέροντα) και λόγω του στίγματος ψυχικής υγείας στη χώρα μας να να έχουν αντίκτυπο στην υγεία τους και σε ευκαιρίες ζωής (πχ εκπαίδευση, κοινωνική ζωή).
Καθώς τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τις ανάγκες τους με λόγια, πολλές φορές δείχνουν τι τα απασχολεί με τη συμπεριφορά τους (πχ εκρήξεις θυμού, αλλαγές στη διατροφή και τον ύπνο, απόσυρση στο δωμάτιο, χειρότερη απόδοση στο σχολείο) αλλά και μέσα από το σώμα (πχ πόνοι στην κοιλιά, πονοκέφαλοι). Ο ψυχοθεραπευτής, προσφέροντας έναν ασφαλή χώρο και την απόλυτη προσοχή του, μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα δοχείο που δέχεται τα κύματα έντονων και πρώιμων συναισθημάτων των παιδιών χωρίς το δοχείο αυτό να ξεχυλίσει από αυτά. Μαζί με το παιδί βρίσκουμε όνομα για αυτά που νιώθει και βιώνει και νέους βοηθητικούς τρόπους για να αντικαταστήσουμε τους μη αποδοτικούς τρόπους που χρησιμοποιούσε για να διαχειρίζεται δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις. Θα χρησιμοποιούμε μέσα, όπως το θεραπευτικό παιχνίδι, παραμύθια κι ιστορίες για να μιλήσουμε για ό,τι το απασχολεί. Με τη συγκατάθεση της οικογένειας, μπορώ να έρθω σε επικοινωνία με το σχολείο κι άλλους φορείς ή επαγγελματίες που υποστηρίζουν το παιδί για να επιχειρήσουμε μαζί να σχεδιάσουμε τρόπους προσέγγισης που ξέρουμε ότι το βοηθούν καλύτερα να αναπτύξει τις ικανότητές του.
Οι έφηβοι, από την άλλη, βρίσκονται στο μεταίχμιο της παιδικής κι ενήλικης ζωής, που συνδέεται με βιολογικές και κοινωνικές αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Είναι μία ηλικία που οι κανόνες στο σπίτι επαναπροσδιορίζονται κι αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσκολίες στις οικογενειακές σχέσεις. Καθώς ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμα σε ανάπτυξη αλλά εξωτερικά πολλοί έφηβοι μοιάζουν σαν ενήλικες σχεδόν, οι γονείς κι η κοινωνία μπορεί να αναπτύσουν προσδοκίες που ο παρορμητικός έφηβος που ζει στο τώρα δεν είναι ακόμα σε θέση να εκπληρώσει. Ο ψυχοθεραπευτής βοηθάει τον έφηβο να κάνει ένα βήμα πίσω και να σκεφτεί, όχι μόνο να πράττει. Η θεραπεία γίνεται ένας χώρος που χωρίς κριτική και με ιδιωτικότητα, μπορεί να σκεφτεί μαζί με ένα άλλο μυαλό ποιος είναι και ποιος θέλει να γίνει, τις σχέσεις του και τι έχει συντελέσει στην δημιουργία βοηθητικών και λιγότερο βοηθητικών μοτίβων συμπεριφοράς.
Πολύ συχνά είναι βοηθητικές κι οι συνεδρίες με τους γονείς. Έχουν στόχο να αυξηθεί η αυτοπεποίθηση στις ικανότητές σας με λίγη καθοδήγηση και να συνειδητοποιήσουμε μαζί ότι εσείς είστε οι ειδικοί για το παιδί σας. Το γνωρίζετε καλύτερα από όλους. Βασισμένοι στις γνώσεις και τις παρατηρήσεις σας από την καθημερινότητα του παιδιού σας, θα σκεφτούμε τι έχετε ήδη προσπαθήσει για να υποστηρίξετε το παιδί σας, τι δουλεύει και τι όχι και θα προσθέσουμε νέα εργαλεία κι ιδέες.